Jak wybrać profesjonalną zmywarkę przemysłową?

Nieodłącznym elementem kuchni w restauracji, szkole czy hotelu jest zmywarka gastronomiczna. Profesjonalne urządzenia cechują się zwiększoną wydajnością, w porównaniu ze zmywarkami domowymi, jak również posiadają dodatkowe funkcje, które usprawniają pracę w kuchni. Wszystkie zmywarki przeznaczone do gastronomii muszą spełniać wymagania BHP, które ściśle określają temperaturę wyparzania na co najmniej 80-90°C. Dobra zmywarka przemysłowa przede wszystkim powinna zapewnić nieskazitelną czystość naczyń jak również dbać o bezpieczeństwo naszych Klientów.  

Rodzaje zmywarek gastronomicznych

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów zmywarek gastronomicznych. Przed zakupem urządzenia na potrzeby własnego biznesu, należy zastanowić się jakiego rodzaju naczynia będą zmywane. Podstawowe typy zmywarek przemysłowych to zmywarka uniwersalna, do szkła, kapturowa oraz tunelowa.

Zmywarka uniwersalna wykorzystywana jest do mycia sztućców, talerzy oraz szkła i jest to najczęściej występujący rodzaj urządzeń myjących w lokalach gastronomicznych. Zmywarka do szkła stosowana jest przede wszystkim w barach oraz kawiarniach i charakteryzuje się małymi gabarytami. W dużych lokalach gastronomicznych najczęściej wykorzystuje się zmywarkę kapturową, która posiada bardzo duży bojler oraz komorę z wodą do mycia. Ostatni rodzaj, zmywarka tunelowa, składa się z różnych oddzielnych modułów i sprawdza się w miejscach gdzie codziennie myje się tysiące naczyń.

W zależności od tego czy zmywane będzie szkło, naczynia czy gary rozmiar zmywarek będzie inny. CLASSEQ zmywarki dostępne są w wielu rozmiarach oraz umożliwiają różne sposoby ładowania. W przypadku małych pomieszczeń należy zwrócić uwagę czy będziemy w stanie całkowicie otworzyć naszą zmywarkę oraz załadować do niej wszystkie naczynia.

Szczegóły mające znaczenie

Kolejną istotną kwestią przy wyborze zmywarki przemysłowej jest pompa odpływu. Większość profesjonalnych urządzeń nie posiada w standardzie pompy spustowej, co powoduje, że zmywarka musi zostać ustawiona na podstawie. Takie rozwiązanie powoduje, że urządzenie jest łatwo dostępne i podczas ładowania naczyń obsługa nie musi się do niego schylać. Jeżeli jednak nie chcemy skorzystać z tego rozwiązania to musimy zwrócić szczególną uwagę na to, czy wybrany przez nas model posiada własną wbudowaną pompę spustową.

Równie ważną cechą zmywarki jest czas trwania cyklu mycia oraz zużycie wody. W nowoczesnych zmywarkach gastronomicznych standardowy cykl nie powinien być dłuższy niż 4 min przy zużyciu wody od 2 do 3 litrów. Na rynku dostępne są urządzenia, które posiadają kilka różnych cykli zmywania w zależności od stopnia zabrudzenia naczyń. Przy wyborze zmywarki należy zwrócić również uwagę na dostępne programy do mycia, które sprawią, że urządzenie będzie bardziej uniwersalne i dostosowane do waszych potrzeb.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Why ask?